tev 2011.05.04. 07:47

Betűjáték

 

Ahhoz, hogy hasznos és érdekes játékot játsszunk a gyerekkel, nem kellenek feltétlenül méregdrága fejlesztőjátékok. Elég egy A/4-es papír, olló és egy filctoll, és máris gyorsan készíthetünk házilag egyet.

 

 

A lapokból vágjunk kis kártyákat, és mindegyikre írjunk egy-egy betűt. Olvasni tanuló kisgyerekek esetén csak olyan betűket írjunk, amilyeneket már ismer.

A betűk kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy több értelmes magyar szót tudjunk kirakni belőlük.

 

 

A kirakás szabálya minden alkalommal megállapodás kérdése, a magyar helyesírás szabályait azonban mindig tartsuk be.

Játszhatjuk úgy, hogy egy betűt csak egyszer használunk fel, akkor a feladat, hogy a minél hosszabb szót rakjunk ki. Ha egy betűt többször is használhatunk, akkor a cél, minél több szó összegyűjtése.

 

Az összegyűjtött szavakat írassuk le a gyerekkel egy füzetbe, de ezzel még nem feltétlenül ért véget a játék. A leírt szavakkal is játszhatunk tovább.

Például mondatba foglalhatjuk őket. Kiválóan fejleszti a nyelvi kreativitást, ha mondatalkotáshoz minden mondat esetén kettő, vagy még több szót kell a leírtakból felhasználni. A feladat tovább nehezíthető, ha kikötjük, egy szó csak egy mondatban fordulhat elő.

Ezenkívül az összegyűjtött szavakat a legkülönfélébb módon lehet csoportosítani. Rendezhetjük őket szótagszám, vagy szófaj szerint, vagy éppen ábécé rendbe, attól függően most éppen mit tanul a gyerek.

Nagyon jó kis memória fejlesztő gyakorlat, ha mindezek után a füzetet becsukjuk, és arra kérjük a gyereket, hogy idézze fel az összegyűjtött szavakat szóban, vagy írásban.

Néhány egyszerű eszközzel, ilyen összetett játékos feladatsort tudunk összeállítani pár perc alatt. Az előkészületekbe - papírvágás, betűírás - célszerű bevonni a gyerekeket is. Így rögtön nem kötelező gyakorlásnak, hanem házi készítésű társasnak tűnik majd a szemükben a dolog, és máris szívesen vesznek részt benne. Persze nekünk kicsit munkásabb dolog, mint felütni a tankönyvet a 36. oldalon és rábökni a kettes feladatra, de megéri egyszer kipróbálni.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása