A tavasz vége, nyár eleje nagyon jó időszak növények ültetésére. Lehet kiskertet csinálni a kertben, erkélyen, vagy egy joghurtos dobozban is.

Fontos, hogy ez a kert a gyereké legyen, ne csináljuk meg helyette, legyen az övé a gondozás felelőssége is. Jó tanulási tapasztalat ez, a későbbi hörcsög, egér, tengerimalac, vagy kutya tartásához.

Fontos, hogy segítsünk a növények kiválasztásában. Klasszikus a bab, amelyet kis dobozban, nedves papír zsebkendőben csíráztathatunk. Nagy előnye, hogy fejlődése gyors, a csírázás is látványos, gyorsan nagyra nő, mindennap megfigyelhető rajta a fejlődés.
 
Karácsonyi ünnepköri népszokás a Luca napi búzaültetés, ami persze nemcsak karácsonykor tehető meg. Szépen csírázik, kis edényben is nagyon szép, de szobában hamar tönkremegy.
 
Ha van erkélyünk érdemes, gyógynövényekkel (kakukkfű, menta, citromfű) próbálkoznunk, amik nem olyan látványosak, mint az előzőek, de egész nyáron zöldellnek, és még főzéshez is felhasználhatóak. Ültethetjük magról is őket, de vehetünk cserepeset is, amit már „csak” átültetni és gondozni kell. Közös piaci vásárlás során nagyon sok nevelésre váró palánta közül válogathatunk.
 
Kertészeti boltokban olcsón sokféle virágmagot vásárolhatunk, de figyeljünk a hátoldalon lévő tájékoztatókra is, különösen a várható méretre, és a környezeti igényekre. Ezeket érdemes a gyerekekkel átolvasgatnunk, és közösen kiválasztani az otthoni adottságoknak megfelelőt.
 

Nagyon jó, ha egy kiránduláson mi gyűjtünk magokat, vagy éppen csírázó növénykéket. Első látásra nem tudhatjuk milyen növény magjára bukkantunk. Nevelgetése közben sok kellemes meglepetésben lehet részünk.
 
Saját konyhánkban is gyűjthetünk ültetni való magokat. A narancs és citrom magjából kis fácska nevelhető. A datolya szép lassan, de méteresre is megnőhet. Vigyázzunk a locsolás hiányára nagyon érzékeny. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása