tev 2011.11.07. 16:10

Keresd a formát

file_186526.jpgHa a gyerekünk éppen most ismerkedik a különböző formákkal, akkor a következő párosítós játék ideális számára a formák nevének és fogalmának elmélyítésére. A játék ezen kívül kiválóan fejleszti a vizuális figyelmet és észlelést, és segíti a színek tanulását is.

 

Szükségünk van:

 

16 darab jégkrémes pálcikára, vagy hobby boltokban beszerezhető spatulára

különböző színű filctollakra

 

Előkészítés

 

Egy pár pálcát helyezzünk magunk elé a hosszabb, függőleges oldalukkal szorosan egymás mellé illesztve. A pálcák felső részébe rajzoljunk egy nagyobb formát úgy, hogy a forma egyik fele az egyik, másik fele a másik pálcán legyen. Majd ugyanazt a formát kisebb méretben rajzoljuk a pálca alsó felébe, a fentihez hasonlóan. A forma lehet kör, négyzet, szív, virág stb. Mind a nyolc párra kerüljön valami forma, úgy hogy a párok együtt adják ki a teljes egészet.

 

Játék

 

Majd keverjük össze a pálcákat, és kérjük meg a gyereket, hogy párosítsa össze őket. Miközben a gyerek dolgozik, megbeszélhetjük vele, hogy milyen formákat rakott ki. Kérhetjük, hogy keressen a szobában a kirakott formákkal megegyező alakú tárgyakat. Így válhat a játék közben egyre könnyebbé számára a különböző formák felismerése, megnevezése.

A játékötlet nagyobb gyerekek számára úgy tehető izgalmasabbá, ha a párokat úgy készítjük el, hogy az alsó és a felső ábrák valamilyen szempontból különböznek pl. alak, méret, szín. Tehát felülre egy nagy kék kört rajzolunk, alulra pedig egy zöld háromszöget. A játék akkor lesz igazán fejlesztő hatású, ha több felső nagy kék körünk van, de azok alsó ábrájának mindegyike különbözik egymástól. A párok száma ebben az esetben is tetszőlegesen bővíthető. 

Az ábrák tulajdonságait ebben az esetben is beszéljük végig a gyerekekkel. Milyen ábrákat látunk, milyen színűek? A hasonló párok miben különböznek egymástól? 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása