tev 2011.11.18. 17:41

Jenga

A Jenga szabályai nagyon egyszerűek, de a sikeres játékhoz egy sor képesség összehangolt működése szükséges. A figyelem, a kézügyesség szükségessége mindenki számára egyértelmű, de ugyanilyen fontos a térlátás, térbeni gondolkodás képessége is. A Jenga egy izgalmas játék, ezért is népszerű, még a játszani szerető felnőttek körében is. Biztosan meglepődik mindenki, ha azt hallja, hogy a Jengával olvasni is lehet tanulni. Sokféle képességet fejleszt, de az olvasást is, hogyan?file_214883.jpg

Kell hozzá egy Jenga készlet és egy filctoll. Ha mindez megvan, állítsunk össze egy szólistát. Kis elsősöknél ezt úgy tudjuk legegyszerűbben megtenni, ha elővesszük az olvasókönyvüket, és végignézzük milyen szavakat tanultak már olvasni. Természetesen más szavakkal is lehet játszani. ilyenkor ügyeljünk a szavak hosszúságára, és hogy azok csak a már tanult betűkből álljanak. Válogassunk össze 15-20 szót. Írjuk rá őket a hasábok mind a négy oldalára. Egy szó, egy hasáb, négy oldal.

Állítsuk fel a tornyot, és a Jenga szabályai szerint kezdődhet a játék. Ha valaki olyan hasábot húz ki, amelyiken felirat van, csak akkor helyezheti vissza a toronyra, ha elolvasta és mondatba foglalta. Ezt a kis pluszt leszámítva minden az eredeti játékmenet szerint történik. A torony egyre magasabb lesz, és az veszít, akinél leomlik.

A játékötlet, hogy írjunk valami feladatot a Jengára, nem csak az olvasás fejlesztéséhez alkalmazható. Használhatjuk az idegen nyelvek, vagy éppen a szorzótábla gyakorlásához is. A játékhoz érdemes egy műanyag Jenga készletet beszerezni, mert arról könnyen lemosható, és így cserélhető bármilyen felirat. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása