Nézzünk pár egyszerű ötletet, hogy miképp szerettessük meg gyermekeinkkel a könyveket.

  1. Olvassunk együtt minden nap! Keressünk a nap folyamán egy megfelelő alkalmat, például a délutáni alvás előtt, vagy fürdés után, amikor nyugodtan leülhetünk a gyermekünkkel olvasni. Ha úgy látjuk, hogy az adott pillanat nem alkalmas, gyermekünk épp nem érdeklődik annyira, hagyjuk inkább abba, halasszuk későbbre. A cél, hogy minden nap – részletekben vagy egybe, de legalább 20 percet töltsünk közös olvasással.
     
  2. Kérdezzünk! Tegyünk fel kérdéseket gyermekünknek a meséről, amelyeket megválaszolhat az788894f0f3bec7c9cdf0da15cae9d3f1.jpg illusztrációk alapján. Hívjuk fel a figyelmét a betűk különböző formáira, részleteire, ez később, az olvasástanulás során segít a betűk felismerésében.
     
  3. Csináljuk együtt! Fontos, hogy gyermekünk érezze, hogy ez a könyv az övé. Engedjük, hogy ő válasszon a könyvesboltban és otthon a polcról is. A közös olvasás során kérjük meg, hogy tartsa a könyvet, hogy lapozzon.
     
  4. Kövessük az ujjunkkal! Mindig kövessük az ujjunkkal, hogy hol tartunk a szövegben. Álljunk meg azoknál a szavaknál, amiket talán már gyermekünk is ki tud olvasni, hagyjuk, hogy azokat ő mondja helyettünk.
     
  5. Olvassuk fel százegyedszer is! A kedvenc könyvének újra és újra való felolvasásával, gyermekünk egyre jobban fel tudja majd ismerni a képét a sokadszorra ismételt szavaknak. Valamint ez segít, a mese felépítésének jobb megértésben is.
     
  6. Olvassunk a képről! Még mielőtt gyermekünk megtanulna olvasni, nagyon hasznos, ha bátorítjuk, hogy olvasson a képről. Keressünk mesekönyveket gazdag, színes illusztrációkkal, amelyek jól kifejezik a szöveg tartalmát. Ezek alapján próbálja elmesélni a történetet.
     
  7. Szívből olvassunk! Ha gyermekünk már megjegyezte kívülről egy kedvenc meséjének a szövegét, vegyük rá, hogy kövesse azt, a lapon a szemével, és közben mondja az adott részletet fejből. Így szép lassan össze fogja kötni a kimondott szavakat a leírtakkal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása