tev 2011.12.13. 20:20

Mértani formák

Ezzel az egyszerű játékkal könnyen megismertethetjük iskolába készülő, vagy éppen azt kezdő gyermekünket geometriai alakzatokkal, síkidomokkal. Engedjük, hogy szárnyaljon a fantáziája, bátran építsen kis házikókat, magas tornyú kastélyokat, mert mindeközben játékosa fejlődnek matematikai képességei, jobban megérti a rész-egész viszonyát, felismeri a síkidomokat és megtanulja a nevüket.

A játékhoz szükséges eszközök:
olló
ragasztó
színes papír
filc
zsírkréta

Mielőtt bármilyen alkotó tevékenységbe kezdenénk, tegyünk egy sétát a gyermekkel együtt a környéken, és figyeljük meg a különböző épületeket. Kérjük meg, hogy jól nézze meg a házakat, és nevezze meg egyes részeit (pl.: tető, kémény, ablak stb.). Ha erre nincs lehetőségünk, lapozzunk fel építészeti könyveket, újságokat, és nézegessük meg együtt azok képeit.

Az alapos megfigyelés után kezdődhet a kreatív alkotó munka. Segítsünk gyermekünknek a színes papírból kivágni egyszerű formákat, négyzetet, háromszöget, téglalapot, különböző méretűeket. Ezek lesznek az építőelemek, amelyekből gyermekünk felépítheti saját házait, épületeit.file_268589.jpg

Hagyjuk, hogy gyermekünk kedvére játsszon a formákkal, építkezzen belőlük, egyre újabb és változó összeállításokat kialakítva. Így szép lassan a háromszögből tető, a téglalapból oszlop, a négyzetből pedig ablak lesz.

Ragasszuk fel közösen az „építményeket” egy kartonra. Egymás mellé több, házat is felragaszthatunk. Filccel, zsírkrétával rajzolhatunk rájuk ajtókat, tetőcserepeket, vagy bármilyen más dekorációt.

Ha gyermekünknek van kedve hozzá, kialakíthatunk így egy egész várost is. Beszélgessünk vele arról, hogy milyen épületek találhatóak egy városban, ezeknek mi a szerepe a város életében, ill. milyen építészeti jellegzetességeik vannak (pl.: a templomnak mindig van tornya stb.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása