tev 2012.04.15. 22:11

Ökonevelés

31003.jpgÁprilis 22-e a Föld Napja, kiváló alkalom arra, hogy ráirányítsuk a gyermekek figyelmét a környezetünk védelmének, megóvásának fontosságára. A környezettudatosság és az ökogondolat kérdését persze, nem lehet az év egy jeles napján letudni, de mégis csak azért vannak a kiemelt dátumok, hogy ezeken napokon foglaljuk össze mindazt, amit tudunk, és reméljük -ha nem is olyan ünnepélyesen, mint a Föld Napján-, de gyakoroljuk is a hétköznapokban.

Fontos, hogy nem elég az üvegházhatás, az őserdők kiirtásának kedvezőtlen hatásait időről-időre átbeszélni, és közösen aggódni a levegő szennyezettségén vagy az ivóvízkészletek alakulásának baljós prognózisán. Fontos, hogy a környezet védelmében együtt vegyen részt az egész család. Apró kis lépéseken keresztül, a mi segítségünkkel válhat a gyerek sajátjává ez a szemléletmód. Néhány tipp, hogyan lehetünk otthon tevékeny részesei az ökogondolatnak.

 

Használjunk kevesebb elektromos áramot.

Magyarázzuk el a gyerekeknek, mi minden működik árammal a háztartásban, és a túlzott áramfelhasználás, hogyan veszélyezteti szűkös energiatartalékainkat. Tűzzük ki célul, hogy kevesebb áramot fogunk használni. De hogyan tegyük? Üljön össze a családi kupaktanács, és tervezze meg közösen, hogyan lehetne az árammal spórolni. Tegyünk az asztalra egy csomagolópapírt, adjunk a gyerek kezébe egy filctollat és gyűjtsük össze az ötleteket, vállalásokat. Majd a plakátot tegyük ki a lakás egy mindenki által, beleértve a felnőtteket is, látható pontjára. Ha a gyerek vállalta, hogy napi egy órával kevesebbet számítógépezik, akkor mi is ajánljuk föl, hogy minden este egy órára kikapcsoljuk mi is a mobilunkat. Ha sikerül tartani a vállalásainkat azt mindenképp ünnepeljük meg valami közös családi programmal.

 

Egyszerű kérés, hogy mindenki kapcsolja le a lámpát, ha kijön a szobából. Ilyen egyszerű könnyen megvalósítható dolog, hogy ne folyó vízzel mossunk fogat, fregolin és ne szárítógépben szárítsuk a ruhákat. Kevesebb csomagolóanyagba csomagolt árut válasszunk, és ahova gyalog vagy biciklin is eljutunk, oda ne autóval menjünk.

 

Gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Magyarázzuk el az újrahasznosítás fontosságát. A házi szelektív hulladékgyűjtésben a gyerekeknek kiemelt feladata lehet, hogy a szemét végső kidobása előtt ellenőrzik, hogy nem került-e a különválogatott műanyagok, üvegek és papír közé valami nem odaillő, mely nehezítené a szelektív feldolgozást.

 

A kerttel rendelkezők a gyerekekkel együtt belefoghatnak az ételmaradékok és egyéb szerves hulladékok felhasználására szolgáló kis komposztáló kialakításába. Azáltal, hogy a gyerekek maguk is aktívan részt vesznek a komposztáló napi feltöltésében és a szemük előtt válik, az eddig szemétként kezelt, hulladék a növényeket éltető termőtalajjá.

 

Apró lépéseken keresztül válhat gyermekeink mindennapjainak részévé a környezettudatos gondolkodásmód, hiteles példamutatás mellett fontos globális összefüggések megértése is. Ehhez ajánlunk néhány filmet.

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása