jégkrém.jpg 

Ha nyár, akkor jöhetnek a hűsítő finomságok, fagylaltok, jégkrémek minden mennyiségben. De mielőtt bárki megijedne, nem a gasztró vonalon megyünk tovább. Csak csak arra adunk ötletet, hogy mire lehet jó a feleslegessé váló jégkrém-pálcika. Ha valamilyen oknál fogva nem veszünk jégkrémet, akkor bármilyen spatula is jól használható. Egyetlen dolog, amire talán érdemes ügyelnünk, hogy a felhasznált pálcák egyforma méretűek legyenek.

De mi is készül belőlük? Nem más, mint a képen látható kirakók.

DSCN8137_1.JPG

A kirakó elkészítéséhez használhatunk színes magazinokból kivágott képeket, megunt mesekártyák képeit, a családi fényképalbumból is választhatunk néhány fotót, de rajzolhatunk mi magunk is néhány kedves rajzot. Az elkészítése nagyon egyszerű, a képeket olyan széles csíkokra vágjuk, mint a pálcikánk és felragasztjuk őket. Közben gondosan ügyelünk arra, hogy az egyes csíkok egymáshoz képest ne csússzanak el, hogy a kirakónk jól összeilleszthető legyen.

250372060503623709_FFEDTNiz_f_1.jpg

Az elkészült kirakókkal többféleképpen játszhatunk.

A legegyszerűbb játék, ha egy kép összekevert darabjait adjuk a gyereknek, hogy rakja ki. Ennek a játéknak a nehezítettebb formája, ha több kép összekevert darabjaiból kell kirakni a képeket. Ebben az esetben nemcsak a képösszerakás a feladat, hanem az egy képhez tartozó darabok kiválogatása is. 

Ha sikerül egyforma méretű képeket felkasíroznunk a pálcikára, tehát egy kép ugyanannyi pálcikából rakható ki, akkor a régi jól bevált quartetekhez hasonló játékot is játszhatunk. A játék lényege, hogy a pálcikákat összekeverjük, képes felével lefelé elhelyezzük az asztalon. Minden kép legelső pálcikáját/képrészletét felfordítjuk. Ebben a játékban közösen rakjuk ki a képeket, nincs saját képe senkinek. Mindenkinek osztunk két pálcát. Ha valamelyik képhez pontosan hozzáilleszthető , tehát a soron következő a képrészlet, akkor leteheti, és húz még egyet. Ha nem, akkor mind kézben marad, és húz még egyet. Minden körben kell pálcát húzni, és le lehet rakni minden lerakható pálcát bármelyik képhez. Csak akkor érvényes a lerakás, ha pontosan illeszkedik az előzőhöz. Két pálca között nem lehet lyuk, azaz nem hiányozhat közülük egy másik. Az nyer, akinek hamarabb fogy el a pálcája.

Mint minden kirakó ez is fejleszti a figyelmet, az észlelést, a rész-egész viszonyok felismerését, a keskeny pálcikák ide-oda rakosgatása pedig a finommotorikát. Érdemes megkövetelnünk a játék során a képrészletek pontos összeillesztését, ezzel jól segíthetjük a szem-kéz koordináció fejlődését.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása