tev 2013.03.05. 10:00

Jenga másképp


Egyszerű és szórakoztató játék, minden gyerek szívesen játssza. Nem igényel túl sok eszközt, sem hosszas előkészületet. Játszható párban vagy egyedül. Kiválóan alkalmas a konyhában lábatlankodó gyerekek lekötésére, míg elkészül a vacsora.

Family-Chic-Stacking-Game-for-table-685x1024.jpg

tev 2013.03.04. 19:00

Bingo

bingo!bysergiodias1.jpg

jégkrém.jpg 

Ha nyár, akkor jöhetnek a hűsítő finomságok, fagylaltok, jégkrémek minden mennyiségben. De mielőtt bárki megijedne, nem a gasztró vonalon megyünk tovább. Csak csak arra adunk ötletet, hogy mire lehet jó a feleslegessé váló jégkrém-pálcika. Ha valamilyen oknál fogva nem veszünk jégkrémet, akkor bármilyen spatula is jól használható. Egyetlen dolog, amire talán érdemes ügyelnünk, hogy a felhasznált pálcák egyforma méretűek legyenek.

De mi is készül belőlük? Nem más, mint a képen látható kirakók.

tev 2012.06.03. 16:33

Késsel, villával

p_101140642.jpgAz az idő talán elmúlt, amikor a kislányok hónuk alatt nehéz könyvekkel szigorú nevelőnők felügyelete alatt tanulták az asztali etikettet. Kínosan ügyelve arra, hogy az evőeszközök használata során megfelelő szögben álljon a könyök.

Ha ma már az asztali etikett nem is olyan szigorú, azért késsel, villával minden gyereknek meg kell tanulnia bánni. És ez nem is olyan egyszerű. A mindennapos közös étkezések háttérbe szorulásával, a gyorsan kapjunk be valamit elterjedésével egyre kevesebb alkalom és szülői türelem jut ennek megtanulására. Ha nem adjuk meg a közös étkezéseknek a módját, nem lesz annyira fontos a hogyan.

tev 2012.05.29. 19:25

Társasjáték gyorsan

Közeleg a nyári szünet, gyakran adódhat, hogy a gyermeket hirtelen nincs hova tenni. Marad végső megoldásként a legegyszerűbb dolog, reggel leadni a nagyihoz, vagy bevinni a munkahelyre. A nagy sietségben elfelejtünk betenni valami játékot, amivel elüthetné az időt a gyermek napközben. De nyaraláskor is előfordulhat, hogy épp a kedvenc társas marad otthon. Most egy nagyon gyorsan, egyszerűen kivitelezhető megoldást szeretnénk bemutatni erre a reménytelennek tűnő helyzetre.

tev 2012.04.15. 22:11

Ökonevelés

31003.jpgÁprilis 22-e a Föld Napja, kiváló alkalom arra, hogy ráirányítsuk a gyermekek figyelmét a környezetünk védelmének, megóvásának fontosságára. A környezettudatosság és az ökogondolat kérdését persze, nem lehet az év egy jeles napján letudni, de mégis csak azért vannak a kiemelt dátumok, hogy ezeken napokon foglaljuk össze mindazt, amit tudunk, és reméljük -ha nem is olyan ünnepélyesen, mint a Föld Napján-, de gyakoroljuk is a hétköznapokban.

Fontos, hogy nem elég az üvegházhatás, az őserdők kiirtásának kedvezőtlen hatásait időről-időre átbeszélni, és közösen aggódni a levegő szennyezettségén vagy az ivóvízkészletek alakulásának baljós prognózisán. Fontos, hogy a környezet védelmében együtt vegyen részt az egész család. Apró kis lépéseken keresztül, a mi segítségünkkel válhat a gyerek sajátjává ez a szemléletmód. Néhány tipp, hogyan lehetünk otthon tevékeny részesei az ökogondolatnak.

A harmonikus, összerendezett  finommozgás az író-rajzoló tevékenység egyik meghatározója. Azok a gyermekek, akik jól bánnak a papírral, ceruzával, ecsettel, ollóval, stb. nagy valószínűséggel szépen fognak írni majd a füzetben is.

A finommozgás nem más mint az ujjak, a kéz és szemmozgás koordinációja, pontos összehangolt működése. A jó és pontos ceruzafogáshoz elengedhetetlen ezeknek funkcióknak az összerendezettsége. Kialakulása nélkülözhetetlen feltétele az írástanulásnak. A finommozgás tökélesítésével érhetjük el, hogy a betűalak, betűnagyság és a sortávolság megfelelő legyen, a sorok balról jobbra haladjanak.

Nem volt olyan régen, mikor a szülők annak eldöntésében vártak segítséget a szakemberektől, hogy legyen-e mobiltelefonja a gyereknek. Ha igen, hány éves korában kaphatja meg az elsőt. Ki és hogyan szabályozza a használatát? Mára idejét múlttá váltak ezek a kérdések, ahogyan a szülők életének elengedhetetlen tartozékává vált a mobil, úgy lett a gyerekkel való kapcsolattartás nélkülözhetetlen eszköze.

A legtöbb gyerek szeret mindenfélét gyűjtögetni. A nagyobb kincsek elpakolása még megoldható, de az apróbb mütyürök tárolása már kevésbé egyszerű. A következő ajánlott ötlet egyszerre enyhít a tárolási gondokon, és teszi hangulatosabbá a gyermek kuckóját.

  1. Először is teremtsük meg közösen a házi feladat elkészítéséhez szükséges nyugodt körülményeket. Fontos, hogy a gyereknek legyen egy tanulósarka, íróasztala, ahol egyedül, nyugodtan tud tanulni. Legyen egy akkora asztala, ahová a tanszereit ki tudja készíteni. Kapcsoljuk ki a tévét, a számítógépet, de a mobil telefonra sincsen tanulás közben szükség.

Közeledik a farsangi szezon. Rendhagyó módon, egy gyors képes ajánló az utolsó estére.

6a00e54fbad099883401310f7efaff970c-550wi.jpg

kids-play-boardgame_300.jpgKivel ne fordult volna már elő, hogy azért csalt egy kicsit a társasban, hogy a gyerek nehogy veszítsen, a házi futóversenyen azért lassított le, hogy gyermeke érjen először célba. Ez ösztönös magatartás a szülő részéről: csak szeretné megóvni gyermekét a rossz dolgoktól, és úgy gondolja, felnőttként ő könnyebben elfogadja vereséget, pláne a saját gyermekével szemben.

rajzolós.jpgA nagycsoportos óvodás gyerekek szüleinek minden évben probléma eldönteni, hogy vajon iskolaérett-e a gyermeke. Mindenki szeretné, ha az ő gyermeke elkerülné azoknak a gyerekeknek szomorú, kudarcokkal és megpróbáltatásokkal teli történetét, akiknek korai volt az iskolakezdés, mert bizonyos területeken képességeik fejlettsége nem érte el az iskolába lépéshez szükséges szintet.

Mert az iskolakezdéshez nem elegendő, hogy a gyerek ismer néhány betűt, vagy le tudja írni a nevét. Ezek nagyon látványosak, de koránt sem elegendőek. Egy sor más területen mutatott megfelelő fejlettségi szint teszi lehetővé, hogy gyermekünk gond nélkül vegye az iskolai akadályokat. Fontos és mérlegelendő szempontok az életkor, a szociális érettség, a mozgás, beszéd és gondolkodás fejlettsége.

tev 2011.12.27. 13:03

Gyűjts szelektíven!

9734_1221397662007_1440919620_628628_6341112_n.jpgMennyi energiát használunk otthon? Nehéz pontosan meghatározni, de azt mindannyian így, vagy úgy sejtjük, hogy a munkánkat megkönnyítő háztartási gépeinkkel több energiát fogyasztunk, mint az a környezetünk számára optimális lenne.Szingapúr.jpg

Azt, hogy hogyan kell környezettudatosan élni, a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat ésszerűen felhasználni, a kényelmünket szolgáló technikát környezetkímélő módon igénybe venni, mind-mind tanulni kell.

tev 2011.12.14. 20:18

Készítsünk montázst

A montázs izgalmas műfaj, változatos sokféle technika használható, életkortól függetlenül megtalálhatja benne mindenki az alkotás örömét. A sok kis részből lesz egy új egész. A most ajánlott játék egy olyan tevékenység, ami nem igényel különösebb kézügyességet, de alaposan meg tudja mozgatni a fantáziát.

Gyűjtsünk minél több színes magazint, és vágjuk ki belőlük a képeket.

tev 2011.12.13. 20:20

Mértani formák

Ezzel az egyszerű játékkal könnyen megismertethetjük iskolába készülő, vagy éppen azt kezdő gyermekünket geometriai alakzatokkal, síkidomokkal. Engedjük, hogy szárnyaljon a fantáziája, bátran építsen kis házikókat, magas tornyú kastélyokat, mert mindeközben játékosa fejlődnek matematikai képességei, jobban megérti a rész-egész viszonyát, felismeri a síkidomokat és megtanulja a nevüket.

tev 2011.12.01. 21:11

Szabad-e, kell-e?

számolásMilyen eszközökkel segítsünk számolni tanulni? Meddig szabad hagyni ezek használatát? Kérdezi sok szülő aggódva. A legegyszerűbb eszköz a mindig kéznél levő ujjak. Hagyjuk a gyerekeket az ujjukon számolni. Az ujjhasználat segíti a számfogalom kialakulását, a kivonás, összeadás művelete során végbe menő mennyiségi változások megértését. Ezeknek az absztrakt fogalmaknak a megértésébe az ujjak használatával egyszerre több érzékcsatornát vonunk be.

 feladatlaptar_white_transparent_210x50.png 

Megnyílt Magyarország első online feladatlapáruháza. A feladatlapok online elérhetőségével egyszerűen, és gyorsan juthatunk fejlesztő feladatokhoz. A Feladatlaptár portálon online elérhető több, mint 1000 darab feladatlap óvodásoknak, iskolásoknak majdnem minden tantárgyból. A kiválasztott és megvásárolt feladatlapok korlátlan számban bármikor nyomtathatók. 

tama.jpgMegtanulni olvasni nem egyszerű dolog. Az olvasástanulás egy szervezett, felépített folyamat. Egy olyan folyamat, mely egymásra épülő, jól elkülöníthető szakaszokból áll. Sokféle pszichikus funkció együttes működését igényli. A sikeres olvasástanulás nagyon fontos előfeltétele, hogy a gyermek képes legyen a feladatra irányítani a figyelmét, és legyen elég kitartása a feladathoz. Másik fontos feltétel, hogy képes legyen vizuális jeleket megkülönböztetni egymástól. Vegye észre, ha két forma alakja, mérete, vagy térbeli elhelyezkedése különböző.

Nézzünk pár egyszerű ötletet, hogy miképp szerettessük meg gyermekeinkkel a könyveket.

  1. Olvassunk együtt minden nap! Keressünk a nap folyamán egy megfelelő alkalmat, például a délutáni alvás előtt, vagy fürdés után, amikor nyugodtan leülhetünk a gyermekünkkel olvasni. Ha úgy látjuk, hogy az adott pillanat nem alkalmas, gyermekünk épp nem érdeklődik annyira, hagyjuk inkább abba, halasszuk későbbre. A cél, hogy minden nap – részletekben vagy egybe, de legalább 20 percet töltsünk közös olvasással.

tev 2011.11.18. 17:41

Jenga

A Jenga szabályai nagyon egyszerűek, de a sikeres játékhoz egy sor képesség összehangolt működése szükséges. A figyelem, a kézügyesség szükségessége mindenki számára egyértelmű, de ugyanilyen fontos a térlátás, térbeni gondolkodás képessége is. A Jenga egy izgalmas játék, ezért is népszerű, még a játszani szerető felnőttek körében is. Biztosan meglepődik mindenki, ha azt hallja, hogy a Jengával olvasni is lehet tanulni. Sokféle képességet fejleszt, de az olvasást is, hogyan?

tev 2011.11.16. 09:45

Húzz egy lapot!

Egy olyan közösen elkészíthető játékot ajánlunk, mely segít a különböző nyelvtani fogalmak differenciálásában, és mindeközben remek lehetőséget ad az olvasás, írás gyakorlására, a beszédkészség fejlesztésére.

A játékhoz szükségünk van csomagolópapírra, A/4-es lapra a kis kártyákhoz, filctollra és színes ceruzákra.

tev 2011.11.13. 16:55

Kincskeresés

penguins3.jpgA játék kezdetén minden résztvevőnek választania kell egy arra alkalmas, jól elrejthető, inkább kisebb méretű tárgyat, melyet jól meg kell néznie, jegyeznie mindenkinek, mert ezek lesznek a kincsek, amiket a játékosoknak majd meg kell találniuk.

tev 2011.11.10. 18:43

Gombos tábla

file_26658.jpgKisgyerek korban a leghatékonyabb, ha sokféle változatos tevékenységen keresztül gyakorolnak a gyerekek. Ezért nagyon fontos, hogy változatos eszköztárunk legyen. Mindig tudjunk valami újat elővarázsolni a cilinderből. Barkácsoljunk tehát gombokból egy multifunkciós táblát az alapvető matematikai készségek fejlesztéséhez.

tev 2011.11.07. 16:10

Keresd a formát

file_186526.jpgHa a gyerekünk éppen most ismerkedik a különböző formákkal, akkor a következő párosítós játék ideális számára a formák nevének és fogalmának elmélyítésére. A játék ezen kívül kiválóan fejleszti a vizuális figyelmet és észlelést, és segíti a színek tanulását is.