tev 2011.04.11. 15:15

Tíz jótanács

Bármilyen jó szándékkal ül is a szülő gyermeke mellé, hogy segítsen neki a tanulásban, sokszor fullad kudarcba ez a próbálkozás. A szülő úgy érzi, hogy munka után, fáradtan, saját szabadidejét feláldozva töri magát, hogy a gyereknek jobb legyen.

A gyerek meg nem figyel, matat, pofon egyszerű dolgokat nem ért meg. A sokadik magyarázat után még mindig rendre ugyanazt a hibát véti. A szülő tehetetlennek érzi magát, gyorsan beveti a jól bevált csodafegyvert kiabál, fenyegetőzik, nem ritkán lealázza gyereket. A gyerek eközben a túlélésért küzd, saját stratégiái szerint próbálja minél gyorsabban megúszni a helyzetet.

Ha gyors mérleget készítünk, az eredmény egy rosszul sikerült este, egyre jobban fogyatkozó tanulási kedv, nem sokat gyarapodó tudás.

 

Tíz jótanács, hogyan segíthetünk hatékonyabban

 

  1. Gondoljuk végig mit utáltunk a legjobban akkor, amikor gyerekként a szüleink mellénk ültek egy kicsit segíteni. Akkor is tegyük meg, ha a szüleink nagyon szigorúak voltak, és mi mégis rendes emberek lettünk. Higgyük el, azt amit mi nem szerettünk, a mi gyerekünk se szereti!
  2. Fáradtan, türelmetlenül soha ne kezdjünk bele a közös tanulásba, mert borítékolható a kudarc.
  3. Gondoljuk végig milyen napja volt a gyerekünknek. Hány dolgozatot írt, és külön órán járt a nap folyamán? Fáradt gyerekkel sohase erőltessük a tanulást.
  4. Sose felejtsük el, hogy a közös gyakorlás középpontjában nem a szülő, hanem a gyerek áll.
  5. Mielőtt leülnénk, nézzük át a gyakorlandó feladatokat. Érdemes visszalapozni a gyerek könyvében, füzetében, hogy megtudjuk, hogyan tanulták az iskolában. Így nem zavarjuk össze a gyereket.
  6. Soha ne kezdjünk rögtön magyarázással. Először hagyjuk, hogy a gyerek önállóan dolgozzon. Figyeljük meg, hogyan próbálkozik. Engedjük kérdezni, tudjuk meg, mi nem világos neki. Ezek jó támpontot adnak ahhoz, hogy eldönthessük, hogyan segítsünk.
  7. Tanulás közben sohase szidjuk, hanem dicsérve biztassuk a gyereket.
  8. Mindig türelmesen magyarázzunk a gyereknek. Folyamatosan figyeljük ért-e mindent. Teremtsünk olyan légkört, hogy merje jelezni, ha elveszítette a fonalat.
  9. Késő este már ne álljunk neki semmilyen feladatmegoldásnak.
  10. Nem dől össze a világ, ha egyszer nem készül el a házi feladat.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása