tev 2011.04.15. 10:08

Zokniválogatás

Sokszor nem is gondoljuk, hogy a háztartásunkban lévő tárgyaink felhasználásával mennyi mindent tanulhatunk gyerekeinkkel. Ilyen könnyen elérhető tárgy, a zokni.

Minden anyukának gondot okoz a tiszta ruhák összehajtogatásánál lábatlankodó kisgyerek. Ne küldjük el, hanem vonjuk be a gyereket a közös munkába.

Válogassuk egy kupacba a színes gyerekzoknikat. Bízzuk meg, hogy keresse meg mindegyik párját. Ez a feladat azontúl, hogy nagyon hasznos, fejleszti a megfigyelőképességet. Válogatás közben érdemes megbeszélni a gyerekekkel, hogy melyik zokni hasonló, melyik különböző. Kiváló alkalom nyílik a színek tanulására, egyeztetésére is.

Nagyobb gyerekek esetében a színek és formák egyeztetésén túl újabb fogalmak megismerésére ad lehetőséget a zoknipárosítás. Felhívhatjuk a méretbeli különbségekre a figyelmet. A kisebb-nagyobb fogalmát is gyakorolhatjuk.

Óvodás, kisiskolás gyerekek megszámolhatják, hogy hány darab zoknit párosítanak össze. Konkrét tevékenység közben, játékosan válik világossá a darab és a pár fogalma.

Az összepárosított zoknikat szét lehet válogatni aszerint, hogy melyik kié. Meg lehet számolni, kinek hány pár zokniját hajtogattuk össze. Kinek hajtogattuk a legtöbbet, kinek a legkevesebbet.

A munka végén dicsérjük meg a gyereket és emeljük ki, hogy mennyit segített a házimunkában. Így nem csak a képességeit tudjuk fejleszteni, hanem a részvételét is a közös munkában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása