Augusztus közepén bárhova kattintok a neten iskolakezdéssel kapcsolatos cikkek garmadájával találkozom, tanszer, tankönyv, tanulósarok… Eddig próbáltam ellenállni, de ma megnyitva a Google-t, ezt találtam. 

Két hét múlva kezdődik az iskola. Készüljünk, ne készüljünk, mit tegyünk? Ne feledjük el, még tart a nyári szünet. Hagyjuk, hadd élvezzék még a gyerekek a nyári napsütést. Az iskola szeptember elsején kezdődik. Persze, oda is meg kell érkezni. Rá kell készülni, rá kell hangolódni a kezdetet jelző első csengőszóra.

Néhány megfontolni való dolgot, segítségképpen, összegyűjtöttem. Az iskolára első sorban a gyereknek kell felkészülnie, tehát ebből a készülődésből őt semmiképp se hagyjuk ki. Érezze, hogy az iskolával kapcsolatos előkészületek, nem csak anyára tartoznak.

A tanulásért, az iskolai teendőkért kapcsolatos felelősség vállalás kialakulását többféleképpen segíthetjük. Például úgy, hogy megkérjük, ha ezt eddig nem tettük volna meg, hogy rakja rendbe a tanszereit. Válogassa ki a tavalyi könyvek, füzetek, tollak, ceruzák közül azt, amire nem lesz szüksége. Érdemes közösen számba venni, mi mindent kell venni a tanévkezdéshez. Belebújni a tavalyi tornacipőbe, dresszbe, vagy kisnadrágba. Ha átbeszéltük, maga a gyerek írjon egy listát a venni valókról. Nagyobb gyerekek elmehetnek egyedül is az iskolához megnézni, hogy mikor árulják a tankönyveket, kisebbekkel menjünk közösen. Ez szerintem akkor is fontos, ha az utolsó szülői értekezleten lediktálták az időpontokat. Ez a kis séta, találkozás az épülettel is része a ráhangolódásnak. A könyveket is vegyük meg közösen.

A tanszereket, könyveket, füzeteket is együtt vásároljuk meg a lista alapján. Táskát, tolltartót, ha nem használódtak el az előző tanévben, nem kell feltétlenül újat vennünk. De, színesekből, ceruzákból, füzetekből – természetesen, ha megtehetjük -, feltétlenül vegyünk újat, akkor is, ha tavalyról maradt jó néhány. Ezek a tanulás alapvető felszerelései, fontos, hogy ezek újak, szépek és hiánytalanok legyenek, a teljesség, az újrakezdés lehetőségét sugallják. Ceruzákból érdemes jó minőségűeket vásárolni. Az olcsóbbak, csak látszatra olcsóbbak.  Legtöbbször rossz minőségű benne a ceruzabél, könnyen törik, állandóan hegyezni kell , és percek alatt el lehet faragni. Az iskolában elengedhetetlen a használható íróeszköz. az órai munka alatt az a kisgyerek nagyon el tudja veszteni a fonalat, aki kitört hegyű ceruzákkal kénytelen bajlódni. De a pad alatti gyors ceruzahegyezésre fordított idő is épp elég ahhoz, hogy lemaradjon.

Füzetekből nem kell csicsás, a hagyományosak is megfelelnek. Ha a gyerek nagyon szeretne egy mintás borítójut, a legmenőbb rajzfilmsorozat hőseivel valamelyik tantárgyhoz, persze megvehetjük. Talán mi magunk is javasolhatjuk egy ilyen megvételét, ha gond van az írással, vagy a matekkal, hogy legyen örömteli dolog elővenni ezeket a füzeteket, ha már a gyakorlás nem annyira vonzó dolog. Otthon nem marad más hátra, mint a füzetek, könyvek bekötése. Ezt is csináljuk közösen. Ha mindennel készen vagyunk, keressük meg mindennek a helyét.

Ezt a rengeteg tenni valót, természetesen ne egy nap alatt akarjuk megcsinálni. Elégedjünk meg minden nap egy kis részfeladat elvégzésével. A vakáció utolsó napjai hadd teljenek még a ráhangolódás ellenére is a vakáció jegyében, hiszen olyan sokára lesz ismét. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása