Nem volt olyan régen, mikor a szülők annak eldöntésében vártak segítséget a szakemberektől, hogy legyen-e mobiltelefonja a gyereknek. Ha igen, hány éves korában kaphatja meg az elsőt. Ki és hogyan szabályozza a használatát? Mára idejét múlttá váltak ezek a kérdések, ahogyan a szülők életének elengedhetetlen tartozékává vált a mobil, úgy lett a gyerekkel való kapcsolattartás nélkülözhetetlen eszköze.

Kommunikációs funkcióinak előnyeit – gyors, kényelmes, bármikor elérhető – ma már senki sem vitatja, de az okostelefonok megjelenésével elérhetővé váló lehetőségeit nem biztos, hogy mindenki ismeri. Az okostelefonokra letölthető alkalmazások száma végtelen. Mivel a piaci verseny óriási, a felhasználói igények minden szegmensét igyekeznek lefedni a piacvezetők. Ebből a teljességből a blogunk által érintett két nagy terület az oktatás, és az angolul csak „parenting”-nek nevezett, szülői tanácsadás sem marad ki. Sajnos ezek döntő többsége magyarul még nem érhető el.


fun-finder-activity_1.jpg

„Parenting Apps” néven olyan leginkább anyukáknak szánt alkalmazásokat találunk, melyek segítségével azonosítani tudjuk gyermekünk betegségét a tünetek alapján, illetve gyors segítséget kapunk azok enyhítéséhez. Nagyon népszerű az az alkalmazás, amely rövid bemutatójában a frusztrációmentes szobatisztaságra szoktatáshoz kínál segítséget, de találhatunk ötleteket arra, hogyan töltsük el a szabadidőt gyermekeinkkel, hova menjünk, mit csináljunk közösen.

Az „Educational Apps”, vagy „Apps for kid” néven kínált fejlesztő, tanító alkalmazások tárháza is kimeríthetetlen.  Böngészhetünk a gyermek életkora, a fejlesztendő terület, a fejlesztő feladat típusa szerint. Nagyon sokféle memóriajáték, puzzle, színező, számolási rutin fejlesztő feladat közül választhatunk. Ezek azok az alkalmazások, melyek esetében angol nyelvtudás nélkül is elboldogulhat a gyerek. Az egyéb nyelvi készségeket fejlesztő alkalmazásokat is érdemes áttekinteni, a betűtanítástól a szókincsbővítésig minden megtalálható. Hogy ezek mikor lesznek magyarul is elérhetőek, nem tudom. Addig is angolul tanuló kisgyermekeknek gyakorlásra mindenképp ajánlom.

Ha valaki kételkedik az okostelefonok ilyen jellegű okos használatában, annak ajánlom, hogy próbálja ki ezt a tanulási formát saját magán. Ezt a sajátélményű tapasztalatszerzést kezdhetjük máris az angoltanulással. A telefonra letölthető, British Council által kidolgozott, nyelvtanulási lehetőség mindig kéznél van buszon, metrón, vagy a postán sorban állás közben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása