Holnap hivatalosan is véget ér a tanév, és kezdetét veszi a vakáció. A gyerekek boldogan teszik félre az egyik napról a másikra tavalyivá váló füzeteket, könyveket. Az örömüket egy kicsit beárnyékolja, hogy a most még hosszúnak tűnő, nyári szünetben nem találkozhatnak majd annyit kedvelt osztálytársaikkal. 

A szülők egy része, aki a gyerekeikkel együtt stresszelték végig a tanévet, szintén fellélegeznek, egy rövid időre vége az ő mindennapos megmérettetésüknek is. Átmenetileg megszűnik a házi feladat elfogadható külalakjáért vívott napi szélmalomharc, nem kell izgulni a munkahelyen, vajon hányasra sikeredett az aznapi felelet, milyen kedvében volt Magdi néni, lesz-e beírás az ellenőrzőben, vagy sem.

Mások úgy érzik, hogy a nyári szünet beköszöntével az ő gondjaik most kezdenek majd csak igazán szaporodni. Ami másnak röpke két hónap, az nekik 11 hét. Nekik 11 hét állandó logisztika, a kérdés örök: ki, mikor, hol meddig tud vigyázni a gyerekre. 

Akár megkönnyebbülünk, akár naptárral a kezünkben fejünket vakargatva tervezzük a nyarat, ne felejtsük el, hogy a gyerek számára a nyár a pihenésé. Az év többi napján napi 4, 6 vagy 8 órában szigorú szabályok szerint ül a padban. Ül, figyel, dolgozik, tanul, ami komoly megterhelés. A nyár folyamán másfajta aktivitásra van szüksége.

A pihenés nem azt jelenti, hogy nem lehetnek feladatai. Sőt legyenek is, mindenképpen olyanok, amikre szükség van, és meg tudja csinálni. Ne gereblyéztessük fel vele a kertet naponta háromszor, ha egyébként csak hetente szoktuk, és nem bírja megemelni a gereblyét. Fontos, hogy a gyerek érezze, hogy a munkájának értéke van. A felesleges mondvacsinált feladatok elvégeztetése pont a munka értékességének élményét veszik el a gyerektől, mert azt ő is feleslegesnek, hiábavalónak tartja, akárcsak mi tennénk. 

Másik visszatérő szünidei kényes kérdés, tanuljon vagy ne tanuljon a gyerek. Attól függ, hogyan és mit. Tankönyvek, füzetek fölött semmi esetre se görnyedjen napokon át. Persze más a helyzet, ha van iskolai házi feladat a nyárra. Ezt célszerű a nyár elején átnézni és beosztani a gyerekkel együtt. Segítsünk neki a tervezésben, így sok felesleges szorongástól tudjuk megszabadítani.

 
Nyáron is lehet tanulni erdőben, mezőn, vízparton, a kertben és a szobában. Hogyan? Abban a pillanatban, ha megértjük, hogy a tanulás nem más mint rácsodálkozás, felismerés, számtalan játékos tevékenységben fedezhetjük fel a tanulás lehetőségét mi magunk is. Mi egész évben, de nyáron különösen a játékos tanulás mellé tesszük le a voksunkat. A VAKÁCIÓ ideje alatt ilyen feladatötletekkel kívánjuk segíteni olvasóinkat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása