tev 2011.08.29. 11:00

Lépegessünk!

A tájékozódási képesség egy velünk született adottság, ebben is nagy egyéni különbségek tapasztalhatók. De természetesen, mint minden más, ez is fejleszthető. A következő játék a síkban való tájékozódáshoz nyújt kiváló fejlesztési lehetőséget.

 

 

 

 

Először rajzoljunk egy 5x5-ös, vagy 8x8-as négyzethálót, vagy amekkorát akarunk. Ezt a számítógép táblázatszerkesztőjével tudjuk a legkönnyebben elkészíteni. Ügyeljünk arra, hogy legalább 2x2 cm-es kis négyzetekből álljon a háló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utána vegyünk elő egy kis nyomdát, vagy mi magunk rajzoljunk valamilyen figurát valamelyik négyzetbe. Ez lesz a kiindulópont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy távolabbi négyzetbe rajzoljunk valamilyen célt, az én kisegeremnek egy sajtot rajzoltam. A kutyának lehet csont, a macskának egér…

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyereknek ezt az instrukciót adjuk:

Az egérke nagyon megéhezett, megérezte a sajt szagát és elindult megkeresni. Lefelé lépett kettőt. Megtalálta a sajtot? … Nem, mert csak egy szép nagy fa volt. Rajzold oda gyorsan. Majd jobbra lépett hármat. Elérte a sajtot?... Nem, ott egy szép házat talált rajzold oda gyorsan. Majd elindult felfelé. Mennyit is kellett lépnie, hogy megszerezze a sajtot?....Itt hagyhatjuk, hogy ő maga számolja le a lépéseket. Ha nehezen megy a négyzethálóban való eligazodás, vegyünk elő egy társasjáték bábut, és azzal lépkedjünk.

 
 
 
 
Természetesen nemcsak ilyen egyszerű utasításokat lehet adni, mint a le, fel, jobbra, balra, hanem összetettebbeket is. Olyat például, hogy kettőt fel, hármat jobbra és így tovább. Mielőtt elkezdjük a játékot, tudnunk kell, hogy a síkban való tájékozódás a téri tájékozódás legelvontabb szintje. Tehát csak azokkal a gyerekekkel álljunk neki négyzethálót rajzolgatni, akik már térben jól ismerik az irányokat. Kettőt előre, négyet balrát már helyesen lépkedik le a szobában. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása