dobókocka.jpg A dobókocka minden kisgyerek számára érdekes dolog. Dinamikus, izgalmas, kicsit rejtélyes, kiszámíthatatlan vele a játék. Dobom, gurítom, dobom, gurítom...Vajon hányast dobok vele? Ha felváltva dobunk, akkor is pörög vele a játék. 

A dobókockával a hagyományos társajátékon túl, többféle mennyiségfogalmat és számfogalmat fejlesztő játékot játszhatunk.

 

1. Miből hányat dobtál?


táblázat.pngA játékot egyedül, párban vagy csoportosan is lehet játszani. Mindenki kap egy táblázatot és egy dobókockát. Egy adott ideig (pl. 5 perc) lehet dobni a kockákkal. Minden egyes dobás után egy pöttyöt kell amellé a számjegy mellé rajzolni, ahányast dobtunk. Az idő leteltével a gyerekek összesítik dobásaikat, és számjeggyel beírják a harmadik oszlopba az eredményt. Ha többen játsszák a játékot érdemes megnézni, kinek melyik számot sikerült a legtöbbször, illetve a legkevesebbszer dobnia.

2. Mennyit dobtál összesen? 

táblázat_2.png Ezt a játékot egyénileg két dobókockával játsszuk. Mindenkinek 10 dobása van. Minden egyes dobás után fel kell jegyezni a táblázatba, hogy melyik kockával mennyit dobtunk. És a két kockával összesen mennyit dobtunk. Első osztályos gyerekektől csak ennyit kérjünk. Nagyobb gyerekek kiszámolhatják, hogy a 10 alkalommal a két kockával külön-külön mennyit dobtunk, illetve hogy mind a húsz (2x10) dobásunknak mennyi volt az összege.

 

3. Több-kevesebb?

Az előző  táblázat összesen oszlopának és sorának elhagyásával kíválóan használható a több-kevesebb fogalmának tisztázásához. A feledat itt sem más, mint két kockával dobni, és lejegyezni a dobás eredményét, majd minden dobás után bekarikázni a többet. 

 

Biztos mindenhol jónéhány dobókocka lapul a társasdobozok mélyén, de házilag is készíthetünk néhányat. A házi készítésű előnye, hogy közösen lehet elkészíteni, és tetszőleges számú pöttyöt rajzolhatunk, kedvünk szerint különböző számjegyeket írhatunk rá.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása