tev 2011.05.30. 07:14

Szorobán

A szorobán egy tradicionális japán számoló eszköz.
 
Függőlegesen álló tengelyeit egy téglalap alakú keret tartja. A tengelyen 5-5 golyó csúsztatható fel s alá. Négy golyó a keresztléc alatt mozoghat. Itt, a keresztléc alatt egy golyó értéke egy egység. Minden tengelyen a keresztléc felett egy golyó található. Ennek az értéke viszont öt egység.
 
A tengelyek helyi értékeket jelölnek. Az egyesek tengelyét tetszőlegesen választhatjuk meg. Ezt a tengelyt a keresztlécen ponttal megjelöljük. Ettől a ponttól jobbra a kisebb helyi értékű számok (tizedes törtek) helyezkednek el. Az egyesektől balra a nagyobb helyi értékű számok (tízesek, százasok, ezresek stb.) találhatóak.
 
Ha egyetlen golyó sem ér a keresztléchez, akkor a szorobán nullát mutat. Minden tengelyen az 5-ös és az egyes golyók segítségével kirakható 1-től 9-ig az összes szám. A golyók gyors mozgatása a mutató- és a hüvelykujj használatával érhető el.
 
 
 
A szorobánnal történő tanítás segíti a gyerekeket, hogy aktív részesei legyenek a megértésnek. Nagyon hasznos eszköze a matematikai képességek fejlesztésének. Használata közben fejlődik a logikai gondolkodás, nő a figyelemkoncentráció és sokkal könnyebbé teszi a matematikai alapelvek elsajátítását.
 
  
  • Könnyű vele megérteni a tízes szám- és helyi értékrendszert.
Annak ellenére, hogy a szorobán egy konkrét eszköz, a számok megjelenítése absztrakt módon történik rajta. Pont ez a tulajdonsága, hogy egyszerre absztrakt is és konkrét is, segít a gyerekeknek megérteni a tízes alapú helyi érték fogalmát.
 
  • Segít megérteni az összeadást és a kivonást.
 
  • Segít megérteni a tízes átváltást és a számok pótlását.
 
  • A gyerekek saját maguk tudják irányítani a műveletvégzést lépésről lépésre.
 
  • Vizuálisan láthatóvá teszi a számok és mennyiségek közötti kapcsolatot.
 
  • Az eszközhasználat motiváltabbá, aktívabbá teszi a gyerekeket a tanulásban.

 

  • A szorobánnal való gyakorlás fejleszti a fejben számolást.
 
  • A szorobán elősegítheti a két agyfélteke kiegyensúlyozottabb fejlődését is. A látás, hallás,  és tapintáson keresztül stimulálja az idegrendszert.
 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása