file_32165.jpgA kisgyerekeknek gyakran bizonytalan még az időfogalmuk, időérzékelésük. Azt talán tudják, hogy egy óra hosszabb, mint tíz perc, vagy, hogy egy hét rövidebb, mint egy hónap, de az idő múlásának mértékét még nehezen tudják meghatározni. Ilyenkor hangzik el a napjában többször is kérdés: „Mennyit kell még addig aludni?” Ennek megértésében, megélésében lehet segítségünkre a papírláncból készült kalendárium.
 

Hozzávalók:

Naptár

Színes papír

Ragasztó

Teendők:

 

  1. Beszéljük meg a gyerekkel, melyik az a közelgő esemény, amit már nagyon vár (pl. iskolakezdés, nagyszülők látogatása, születésnap stb.) Különösen akkor van értelme a papírlánc kalendárium elkészítésének, ha a várt esemény több nap, esetleg hét múlva lesz.
     
  2. Vegyük elő a naptárat és a gyerek segítségével számoljuk meg, hány nap van még a kiválasztott eseményig.
     
  3. A színes papírokból vágjunk vékony csíkokat. Annyi csíkot vágjunk, ahány nap múlva lesz a nagy nap. Magyarázzuk el a gyereknek, hogy minden csík egy napot jelent. Számoljuk meg közösen, hogy pont annyi papírcsíkot vágtunk, ahány napot számoltunk a naptárban. Majd ragasszuk össze a papírcsíkokat, ahogyan a jól ismert karácsonyfadíszt szoktuk. (ld. kép) Nagyobbacska gyerekek a papírcsíkokra ráírhatják a hét napjait, vagy egyéb kis képeket is rajzolhatnak rá (pl. ha kedden mindig foci van, akkor egy focilabdát a keddi csíkokra)
     
  4. Az elkészült láncot akasszuk fel a gyerekszobában, vagy valami jól látható, hozzáférhető helyen a lakásban. A gyerek minden nap vegyen le egy papírgyűrűt a láncról. A lánc folyamatos rövidülése, vizuálisan megjeleníti az időmúlását. Láthatóvá teszi a naptárban megszámolt napokat.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása